Svět očima tradičního poety a katolíka

Padne katolický kostel do rukou muslimů?

24. 1. 2011 12:20

V posledních dnech náším očím nemohla uniknout zpráva o to, že farnost v Trmicích zbankrotovala a byla na ni uplatněna insolvenční zpráva s cílem prodat veškerý farní majetek, do kterého náleží pila, fara, kostelní zařízení včetně liturgických předmětů a posvátných rouch a kostela jako takového. Hrůznost tohoto činu navíc vrcholí v informaci, která hlásá, že kostel chce koupit muslim, za tím účelem, aby z něj udělal modlitebnu. Tato možnost se jeví pro muslimskou komunitu jako nejreálnější, zvláště poté, co jim bylo odepřeno si v nedalekých Teplicích, ale i třeba Hradci Králové, postavit si vlastní mešitu.

Nevím, jak moc jsou mnozí z vás informovaní o této zprávě a důvodech, které vedli k tomu, proč se to stalo a jak může navíc být možné, že církev dovolí zneužití veškerých posvátných nádob a vysvěceného kostela k volné prodeji, která může být sice za dobrým účelem, ale také může sloužit v negativním smyslu ke znesvěcení daných kupných položek nabídky. Jaktože však mohlo dojít k tomu, že farnost mohla zbankrotovat? Důvod je prostý; zdejší farníci (nejspíš farní rada) se dohodli s farářem, že koupí nedalekou zadluženou pilu, opět ji zprovozní a zisk z ní vyšlý půjde do farní kasy a odtud jako daň na biskupství. Tento ambiciózní projekt však měl jeden háček - pila byla natolik zadlužená, že jejím zakoupením zdědila i závazky a dluhy ve výši 8,8 miliónů korun. Tento postup se farníkům nevyplatil a na podzim loňského roku vyvrcholil insolvencí, která bude zakončena následným prodejem letos na jaře. (viz. např. zde). Spolu s Trmicemi však jsou dluhem zatíženy i farnosti, které jsou "excurrendo" pod její správou (Chabařovicích, Řehlovicích, Předlicích a ve Stebnu). Hrubý odhad určil, že výše majetku farnosti přesahuje částku 80 miliónů, přičemž dluh se na podzim pohyboval ve výši 34 miliónů. Snaha o vyrovnání proto bude pro věřící likvidační.

Máme tedy před sebou hrubá čísla, nemovistosti, celý hmotný majetek. Jsou zde však také věřící, kterých možná není tak mnoho jako v moravských kostelích, ale jejich přáním je chodit i nadále na mši sv. a veškeré další služby Boží do svého kostela. Co s nimi bude? Správa litoměřické diecéze, která se v posledních deseti letech nejednou podlomila v základech již nyní může pouze přihlížet všemu co se děje, ale zřejmě by neměla. V každém případě, hmotný majetek by nemělo být správné přilš moc držet. Když se prodají polnosti, fara, případně nějaká nemovitost, tak to není tak velké zlo, když se prodají předmět sakrálního charakteru a ne-li přímo místo posvátného kultu. Není morálně a křesťansky správné, aby kostel (a v horším případě kostely, což u Trmic a okolí přímo hrozí) padly do rukou bezbožných a byly zneužity ke kultům, které Boha znevažují a přímo uráží. Zamysleme se také nad dalším momentem - v průběhu roku se v naší zemi koná množství různých sbírek (misie, děti v Africe, zemětřesení na haiti, Charita, bezdomovci, sirotci, ...) v případě Haiti se dokázaly jen na Slovensku vybrat dva milióny eur. Kdyby takovou částkou podpořili katolíci celé Evropy kostel v Trmicích a přinutili tím místní správu, aby se jim zavázala, že se bude věnovat již výhradně duchovenským věcem a vydávala by každý rok výroční zprávu o hospodaření, tak by to byla neskutečná pomoc rovnající se zázraku.

Mě v tomto směru nezbývá než se modlit za Trmice, kterým nyní přimo hrozí, že zvonice místního kostela se brzy stane minaretem, odkud bude nějaký Arab svolávat věřící muslimy k modlitbě a kostel samotný bude namísto katoliků plný muslimů s koberečky klanících se Alláhovi. Je to i vaše přání? Říkate ne? Tak něco s tím přátelé prosím dělejte a bděte! Zvláště v tomto roce, kdy více než aktuálně hrozí, že ďábel se ujme vlády nad světem.

Zobrazeno 2310×

Komentáře

beacon

Jen tak dál, evangelíci se smějí a já se ani nedivím ...

svíce

Proč by se měli smát,blbosti se ve svob. zemi prostě stávají.

Zobrazit 38 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio